{Decoupage} Η τέχνη του Ντεκουπάζ

από - 1:55 μ.μ.


To decoupage είναι μια δημιουργική, διακοσμητική και χωρίς τέλος μορφή τέχνης, οι ρίζες της οποίας βρίσκονται 300 χρόνια πριν στην Βενετία. Το decoupage του 18ου αιώνα είναι η πιο εκλεπτυσμένη και όμορφη από όλες τις μορφές του decoupage.

Η λέξη ντεκουπάζ προέρχεται από την γαλλική λέξη decouper που σημαίνει «κόβω». Το ντεκουπάζ είναι η τέχνη του στολισμού επιφανειών με κομμάτια χαρτιού έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο design ή να ειπωθεί μια ιστορία.

Επιφάνειες
Όλες οι επιφάνειες είναι κατάλληλες για να εφαρμοστεί το ντεκουπάζ.

Ιδέα για το σχέδια
Η ιδέα μπορεί να προκύψει είτε κρατώντας στα χέρια σας ένα σχέδιο και ψάχνοντας την κατάλληλη επιφάνεια για να το εφαρμόσετε είτε έχοντας την κατάλληλη επιφάνεια και ψάχνοντας το κατάλληλο σχέδιο.

Κόψιμο
Το καλό κόψιμο του σχεδίου είναι πολύ σημαντικό. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούνται ψαλίδια που κόβουν πολύ καλά. Το σωστό κόψιμο είναι η καρδιά του ντεκουπάζ.

Ζωγραφική
Η ζωγραφική είναι ένα άλλο σπουδαίο μέρος του έργου σας. Το παν είναι το χρώμα του φόντου. Πρέπει να εξετάσετε ποια θα είναι η σχέση της ζωγραφικής με το σχέδιο. Θέλετε το σχέδιο να αποτελεί μέρος του φόντου; Θέλετε αντίθεση; Θέλετε να υπάρχει αρμονία; Θέλετε να δώσετε την αίσθηση της κίνησης; Θέλετε να δώσετε την εντύπωση του βάθους; Τα πινέλα και τα σφουγγαράκια είναι τα πιο κοινά αντικείμενα με τα οποία θα απλώσετε το χρώμα.

Αρμονία
Είναι πολύ σπουδαίο να «δένουν» οι εικόνες χρονολογικά με τα χρώματα. Για παράδειγμα αν διαλέξετε μια εικόνα της αναγέννησης τότε πρέπει και οι άλλες εικόνες, το φόντο και τα χρώματα να εναρμονίζονται με αυτή την περίοδο. Το ίδιο πρέπει να σκεφτείτε αν πρόκειται για ένα ασιατικό μοτίβο.

Βερνίκι και λείανση
Και τα δύο είναι το ίδιο σπουδαία όπως η ζωγραφική και το ντιζάιν.

Εναλλακτική λύση
Επειδή πολλές από εμάς δεν έχουμε τον χρόνο που απαιτεί η τεχνοτροπία αυτή, προσωπικά διάλεξα έναν πιο εύκολο τρόπο. Μπορεί να μας στοιχίσει κάτι παραπάνω αλλά το αποτέλεσμα τα λέει όλα. Είχα παραγγείλει κάποτε αυτοκόλλητο ντουλάπας από την Houseart και ένα κομμάτι μου είχε περισσέψει. Δοκίμασα εάν κολλάει το υλικό στην επιφάνεια μου (τραπεζάκι) για να είμαι σίγουρη πριν κάνω την παραγγελία μου. Με ενημέρωσαν οτι μπορώ να επιλέξω θέματα και απο την κατηγορία Αυτοκόλλητα Ντουλάπας αλλά και από τις Ταπετσαρίες τοίχου μιας και είναι κατασκευασμένες από το ίδιο υλικό. Προσωπικά διάλεξα μία Ταπετσαρία τοίχου από την κατηγορία Γραμμικές - Παιδικές και πιο συγκεκριμένα το σχέδιο αυτό μιας και το τραπεζάκι προορίζεται για το δωμάτιο του 3χρονου ανιψιού μου. Το καλό με τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι ότι μπορείς να επιλέξεις το θέμα σου και να του αλλάξεις τα χρώματα αλλά και να επιλέξεις όποια διάσταση θέλεις ώστε να μην πετάμε άσκοπα τα χρήματά μας για κομμάτια που δεν θα χρειαστούμε και ουσιαστικά θα πετάξουμε. Γι΄αυτό θα σας συμβούλευα να είστε προσεκτικοί στον υπολογισμό της επιφάνειας.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα της ταπετσαρίας είναι ότι έχει δική της κόλλα (σκεφτείτε κάτι σαν αυτοκόλλητο) οπότε η επικόλληση είναι πολύ πιο εύκολη και "καθαρή"!

Σε περίπτωση που έχετε κάποια άλλη ιδέα διακόσμησης παλιών επίπλων παρακαλώ αφήστε το σχόλιο σας από κάτω...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

1 Σχόλια

  1. Πολύ όμορφη ιδέα!!! Θα το επιχειρήσω (με τον εύκολο τρόπο φυσικά!!) :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή